GermanZačetna stran




09.03.2008

Novice marec 2008!

S Caro (Pusztai Pandur Caramba) sva se včeraj uspešno udeležili vzrejnega pregleda (midve sva se prijavili na začetno stopnjo, t.i. NZB) avstrijskega Hovawart kluba!


Torej, naj nekoliko pojasnim, da vzrejni pregled Avstrijskega hovawart kluba zajema 3 stopnje:

NZB (Nachzuchtbeuerteilung -
po naše "pregled potomstva")

JB (Jugendbeuerteilung -
po naše "pregled mladih psov")

ZTP (Zuchttauglichkeitspruefung -
po naše "vzrejni izpit")

(" - prevodi so okvirni, predvsem poimenovanja dogajanj)



Za uvod le še to: da bi v Avstriji živeči hovawart pridobil vzrejno dovoljenje, mora biti prisoten na vseh treh stopnjah. Tako imenovani JB je starostno sicer omejen (pes mora predhodno sodelovati na NZB-ju in biti mlajši od 2 let), zato je v praksi možno tudi (v takem primeru torej obvezno) pristopiti k NZB-ju in nato še dvakrat uspešno k ZTP-ju.



Najbrž se vam samo po sebi porodi vprašanje Zakaj smo sploh šli v Avstrijo, saj imamo v Sloveniji ustrezne vzrejne prireditve in vzrejne pravilnike ter pasemski klub. No, seveda se bomo udeležili tudi in obvezno teh - naših vzrejnih pregledov, saj vsi lastniki živimo v Sloveniji in naši psi zapadejo pod uredbe kinološke ureditve države v kateri živi lastnik psa.


A mi smo želeli biti udeleženi predvsem zato, ker Avstrijci (kakor tudi Nemci) izvajajo vzrejne preglede psov po istem protokolu in vodijo jih isti sodniki; en del pa sestavlja preverjanje značaja psa.


Torej smo želeli "kritike" oz. "pohvale" ali pa le "nasvete" o naših štirinožcih iz ust specialista za pasmo.
Gospa Hofmann je tudi sama vzrediteljica hovawartov in sodi na specialnih razstavah kakor tudi na omenjenih prireditvah po Nemčiji in Avstriji, kjer je največ predstavnikov naše pasme.



Tokrat bom skušala predstaviti najnižjo stopnjo - torej t.i. Pregled potomstva. Starost psa je omejena le navzdol in sicer lahko pristopijo vsi, ki so že dopolnili 4 mesece. Udeležba je koristna za vse tri: vzreditelja (ki izve zelo veliko o potomcih svoje psice), za lastnika plemenjaka - očeta legla (kakšne značilnosti so po njem podedovali njegovi nasledniki) in za lastnika. Zanj je tovrstna udeležba predvsem priložnost, da o svojem mladem hoviju izve kako se telesno razvija, kje je morda značajsko ali pa samo vzgojno potreben kakšen nasvet za življenje ipd.



Torej najprej slikovni material, saj mi bo danes za spremni tekst (kot že tolikokrat) žal, zmanjkalo časa.
Iskreno se zahvaljujem Tei in Mateju, ki sta potrpežljivo (kot vsi ostali) počakala do konca in mi nato posredovala fotografije, ki jih objavljam. Ta dan sva bili s Caro zadnji na vrsti...

NZB - Pusztai Pandur Caramba, lastnica Dušica Bučer

NZB - Buick Milas Moravia - lastnica Andreja Lovrečič
FOTO v pripravi!!!

Jugendbeuerteilung so uspešno opravili vsi trije: Alessa, Akimo in Alosha vom Trakehnergestüt.
(Bellfast v.d.Haselhoehe & Europa vom Garten der Freiheit)


Čestitam!!!! Bravo! In zelo suvereno so opravili; no morda jim je sodnica prisodila kakšne telesne malenkostne pomanjkljivosti, a značajsko jih je res zelo pohvalila!

Še več, ko sem ob koncu le povedala, da so bili to potomci mojega psa in da imajo vsi trije izvid kolkov A, mi je rekla kar naravnost:" No, to ste pa lahko zelo ponosna!"
"Ja, hvala," sem presrečno rekla:"saj sem res."

Poglejte si kako poteka Jugendbeuerteilung še v sliki:

JB - Alessa vom Trakehnergestüt - lastnica Tanja Bele-Pavišič

JB - Akimo vom Trakehnergestüt - lastnik Boris Kroflič

JB - Alosha vom Trakehnergestüt - lastnik Tadej Kumin

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.