GermanZačetna stran




11.03.2010

Seminar s Paulom Heckom in Avstrijskim hovawart klubom

Od 5. - 7. marca sva bili v Diersbachu (Avstrija, blizu Passau-a).
Že v novembru sem naju s Caro prijavila na seminar iz t.i. discipline C (obramba).
Prijatelj iz Avstrije mi je prijazno sporočil, da je še eno prosto mesto, če me morda zanima...seveda me je zanimalo. O Paulu Hecku sem že toliko slišala, toliko prebrala in pokazali so mi ga v živo, vendar ni bilo nikoli prave priložnsti, da bi ga osebno spoznala.

Bojana Razpotnik in Nessa ter jaz in Caramba

Če povzamem na kratko, je Paul Heck res "legenda". Legenda med poznavalci naše pasme. Še več, on je med drugim že prileten gospod, še vedno aktiven kot marker, predvsem pa vodja šolanja in to šolanja hovawartov. Vodi mnoge seminarje, še vedno sam aktivno dela z vodniki in njihovimi psi/psicami. Nekoč sam vzreditelj hovawartov, aktiven tekmovalec. Še vedno je na njegovi vrvici - kdo drug kot - hovawart.


Pričeli smo z delom: vsak s svojim psom smo - po vrstnem redu, ki je bil določen - prišli pred Paula in Klausa (drugi marker) z namenom predstaviti dosedanje delo (nekateri so že imeli opravljen IPO I, nekateri ne in naši psi so bili tudi zelo različnih starosti). Večina psov (vsaj tisti, ki sem jih jaz videla) so bili malo "panirani"... za nami je bila dolga pot, okolje povsem tuje in ti dejavniki seveda pustijo svoj vtis. Jaz sem za naju odkrito povedala kakšni nameni so me vodili na seminar in sta složno oba rekla: "Pripelji jo, da vidimo!"

Tudi midve sva morali "laufen"


Osebno imam kar nekaj slabih izkušenj pri treningih z Bellfastom. Predvsem zato, ker hovawart pozno dozori (mišljeno psihično) in prezgodnje "obremenitve" markerja s palico in drugimi grozilnimi kretnjami (ki so sestavni del končnega programa IPO) učinkujejo prav nasprotno od željenega!
Moj Bell se je takrat - pred leti - čez noč spremenil: postal brez razloga nezaupljiv in hitro se je "ujezil". Takrat sem tudi z grozo ugotovila, da smo psa zgolj naučili "gristi". No, v vsakdanjem življenju ni Bell nikogar ugriznil, da ne bo pomote, vendarle se je spremenil in jaz sem se zelo namučila, da sem nenadno nezaželeno vedenje odpravila. Zelo namučila!

Vsekakor vaje iz discipline C (obramba - ki pa z pravim "branjenjem in obrambo npr. vodnika" nima prav veliko skupnega; to je le del programa IPO, ki ga sestavljajo 3 discipline: A-sledenje, B-poslušnost in C-obramba) pri pasmi hovawart niso nekaj, kar bi si brez tehnega premisleka in predvsem brez določena (vsaj) teoretičnega znanja in brez ustreznih naravnih zasnov psa lahko privoščil vsak lastnik hovawarta.

S Caro čakava na začetek treninga - tretji dan


Vendar spada hovawart med delovne pasme in je povsem zmožen tudi tega, vendar nepravilno delo pri tej disciplini prinaša posledice - žal tudi negativne. O tem se ne govori - v Sloveniji sploh ne...le splošno je med ljudmi prepričanje, da tisto bedasto skakanje v rokav ni nič prijetnega in simpatičnega. In po svoje imajo celo prav.

...in trening se je končno začel...


Jaz osebno se s tem ne strinjam in torej s svojo mlado psičko "hodim na obrambo"...vendar pri tem izredno pazim in jo opazujem, koliko je v določenem obdobju sposobna "prenesti", kaj se z njo dogaja in skušam ob prepoznavanju njenih sprememb v vedenju tudi sama izdatno vplivati na intenzivnost treningov. Pri njenih 2,5 letih nisva prav "daleč" - če pomislim, kaj vse mora pes obvladati za izpit iz Obrambe. Vendar gradiva temelje, brez katerih ni uspešnega rezultata in to počneva zelo počasi, previdno in predvsem tako, da nama je to obema v veselje. Navsezadnje je to šport!







Navihana Cara ... sproščena in zadovoljna


V vsakem športu je še posebej prijetno, če se med seboj dobro razumejo tudi "sotekmovalci"...

V našem primeru smo bili med vsemi udeleženci le trije, nemško negovoreči Bojana in Igor ter njuna Nessa ter jaz in Cara.

Druženje je bilo prijetno, trije dnevi so hitro minili. Doživeli smo vse možne vremenske kombinacije (skoraj vse), vsem škratom navkljub smo se zmogli večkrat do solz nasmejati in srečno vrniti domov. Slednje je zame vedno najlepše od vseh potovanj!

Nessa in Cara

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.