GermanZačetna stran




12.06.2010

Življenje da, življenje vzame ...

Kan je za vedno odšel… (07.06.1999-02.06.2010)
.....................................................................................

V sredo ob 10.00 je zaspal na mojih rokah.
Doma.
Čez deset minut je iz mojih rok odšel.
Mirno, spokojno, humano.
Naš Kan počiva na sonči jasi.
Prav tam, kjer sva se največ igrala.
...............................


Od poletja lani me je v podzavesti kljuvalo spoznanje, da Kan morda ne bo več dolgo (jaz sem bila prepričana da bo z nami vsaj do svojega 13.leta ali še več) med nami. Lani se je prvič zgodilo, da ni šel z nami na dopust in je ostal v varstvu pri mojih starših.
Vožnjo in predvsem vročino je slabo prenašal in menili smo, da bo zanj tako boljše. Vendar bi on prenesel vse to, saj bi potrpel in prenesel karkoli, le da bi lahko – da bi smel biti z nami.
Jaz sem to vseskozi vedela, vendar je bila razumna odločitev zgolj ena. Mami mi je vedno potrdila moje slutnje in mi je vsakič povedala, da nas je pogrešal…

Za poletjem je prišla jesen in njegovo stanje se je občasno slabšalo. Predvsem bolečine pri gibanju in posledično upadanje moči ga je vedno bolj omejevalo in mu jemalo življenjsko moč. Opazila sva, da ne sliši več…ko smo bili zunaj, sem videla, kako večkrat pogleduje k meni in šele, ko sem ga z roko – s kretnjo poklicala, je takoj prišel. Takrat me je spreletelo: »Naš Kan je postal nebogljen starček.«


Sprva sem mu pomagala pri hoji po stopnicah, nato sva se jih pričela izogibati.
Spominjam se, kako sem večkrat opazovala njegove oči…vedno so bile temne, v sredini črne. Zadnje mesece pa so izgubile črno sredino in postajale vedno bolj motne, globoko sive. Pred oči mi je prišel izvir Soče, ki sem ga nedavno znova videla. Globok, brez dna kot tolmun brez konca. Takšne so bile njegove oči tudi zadnji dan v mojem naročju. Še vedno mi je izjemno težko, ker Kan je bil na nek način nebogljen in tako odvisen, mnogokrat preplašen in prevečkrat nesiguren.

Spominjam se, kako si dolgo ni upal v vodo, da bi zaplaval. Šele ko smo dobili Bellfasta, si je tudi Kan upal prvič zaplavati. Če smo imeli pomisleke, da bo mladiček Bell morda postal »kopija« Kana…se je zgodilo ravno nasprotno: Kan je z majčkenim navihancem postajal bolj pogumen. Malček mu je na svoj način pokazal, kako se ni potrebno bati stvari, ki jih ne poznaš in kako je »cool«, če vsak dan odkriješ kaj novega! In tako je Kan splaval v starosti skoraj štirih let in to kmalu za tem, ko je Bell brez da bi karkoli pomišljal, samozavstno zaplaval po Kolpi. Od takrat naprej je bil Kan pravi vodni navdušenec! On se je celo tako navdušil, da je če ni bila dovolj globoka voda da bi zaplaval, je kar legel v vodo in užival.

Le en strah mu Bell nikoli ni mogel odpraviti: strah pred veterinarji. V starosti 5 let je pričel kar čez noč šepati in kazati pri tem bolečine. Seveda smo odšli po strokovno pomoč in dobili napotnico za ortopeda, saj nam v domačem kraji niso zmogli natančneje diagnosticirati njegovih težav. Specialist je lahko pregled opravil le s pomočjo rentgenskih slik – torej sva dala Kana še v drugo uspavati. Če bi lahko zavrtela čas nazaj – če bi imela to moč, potem tega nikoli več ne bi ponovila. Nikoli. Pa ne iz bojazni, da se ne bo zbudil, ampak zgolj zato, ker mu je to pustilo tako grozen vtis, da je od takrat tako strahoma vstopal v avto in se z grozo vozil v njem. Ni mu bilo več v oporo niti to, da je Bell povsem brezskrbno spal poleg njega. Kan se je od takrat naprej v avtomobilu celo pot tresel od strahu. Pregled, ki sicer ni bil prav poceni, nam ni prinesel prav nobenega spoznanja o vzorku njegovih težav.
Takrat sem se zaobljubila, da če bo karkoli in če bomo morali do veterinarja, potem bo veterinar prišel domov. In tako smo tudi delali; vsa cepljenja pri nas so bila doma, na dvorišču. Kan še zaznal ni, kdaj je dobil injekcijo in je povsem mirno prenesel gospoda, ki je prišel na kratek obisk.



Pod to zaobljubo sem vzela tudi to, da ko bo prišlo njegovo slovo, se bo zgodilo doma…
…in se je. Hvala Tomažu, ki je prišel in opravil humano usmrtitev. Bila je res humana.
Za nas zelo čustvena in pretresljiva. Nismo pričakovali tako hitro…niti jaz ne.
Kanu so moči pošle in je omagal.
Njegov zadnji pogled je bil zvest kot vedno, a oči globoke, daleč, daleč stran. Občutek naše nemoči in groznega spoznanja, da mu lahko pomagamo le tako, da ga uspavamo in usmrtimo, je bil zelo krut. Na poseben način boli in prikliče povsem posebna čustva.

Jaz sem vseskozi načrtovala-si želela, da bomo naslednje leto imeli pri nas 4 generacije: da bo ob mamici Cari in njenih mladičkih poleg dedek Bellfast in še senior-starček Kan. Prizadelo me je, da tega ne bo mogel deliti z nami, da mora oditi prej…torej življenje vzame in nato daje.



Poskrbela sva, da je v naši bližini, saj le to je vedno iskal in užival v njej.

Jasa blizu naše hiše je njegov zadnji dom. V njegov spomin smo zasadili zimzelen grmiček, da njegova gomila ni povsem prazna.

Našega Beškota ni več, a spomin nanj bo vedno ostal.
............................................................


Na fotografijah - te so njegove poslednje, je na kratkem obhodu okoli naše hiše, 10. maja 2010.

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.