GermanZačetna stran




10.03.2012

5 tednov

Saj lahko že predvidevate, kaj bom sedaj zapisala: "Kam le čas beži???"


...................................................................................................





Včeraj zvečer je k nam prispela moja velika vzornica - tista, ki mi je nekoč kot popolni tujki zaupala in v desetih letih, kar se poznamo, je postala moja učiteljica na temo: vzreja hovawartov. To je Ingrid Schoerner, vzrediteljica mojega psa Bellfasta - začetnika naše vzrejne poti.




Že davno mi je omenila, da bi Carine mladičke zelo rada videla! Saj prav ona je bila tista, ki je takrat, ko sem izbirala psičko zase (torej malo Carambo - mamico sedanjih mladičkov), prišla iz Nemčije in šla z mano skupaj v Budimpešto...takšne stvari počno le resnični prijatelji.
Mladički, ki so danes dopolnili 5 tednov so pravnuki njene prve vzrejne psičke, ki je še vedno živa in vitalna in je stara 13 let, ter ima že mnogo pravnukov!



Seveda sem imela vendarle malo "treme" kaj poreče izkušena vzrediteljica, kot je ona, na "moje rezultate" - torej na pogoje v katerih mladički bivajo, kako so obnašajo in kakšni so, s čim jih hranim, kako se ukvarjam z njimi ipd. In seveda jaz "požiram" vse njene nasvete, dovtipe, izkušnje in se trudim, da ... da bodo malčki, ko bodo zrasli ponos pasmi in veselje & sreča svojih lastnikov! In s tem seveda največja nagrada za naš/moj trud...da bom lahko našla smisel v slabo prespanih nočeh, v ničkolikokrat pomitih pasjih skledah in tleh in opranih odejah...in seveda tudi pohojenih kakcih...ki morajo vedno biti sprotno in temeljito očiščeni. Ko sem ravno pri tem, naj vendarle dodam, da brez "duše in srčnosti" tudi nič ni...če ne bom zmogla razumno ter premišljeno poiskati vsakemu mladiču ustreznega lastnika - potem najbrž slej ko prej lahko pričakujem, da se bo vse našteto, ki se gradi kot kamen na kamen, podrlo kot bi veter pihnil hišico iz kart.







......pozor - tu se nekaj naklepa.......



......no, saj ......

Vsakič malo namignem, da je prav to tisto, kar je dejansko najtežje! Vsi, ki ste pri nas že bili in ki boste k nam prišli v naslednjih dneh, ste zagotovo prijetni ljudje - krasni lastniki za Carine mladičke! Vendar ob izbiri mladiča ni veliko prostora za poetiko...želje so eno in dejstva so drugo.









Danes sem nekoliko več izvedela o tem, kakšni so mladički glede na povprečje pasme. Seveda bom nasvete svoje dobre prijateljice in vzornice zelo upoštevala, ker ona je tista, ki vedno misli na korist psa. In pravi, da če je optimalno za psa, je hkrati odlično za lastnika, in ne obratno. V teh vprašanjih so pri njej vedno na prvem mestu interesi psa - torej mladiča. Šele nato pridejo na vrsto specifični intersi lastnika ali vzreditelja!

Takšen pristop je nam v Sloveniji nekoliko tuj, ker pri nas je vse preveč v navadi obguljen rek, da "naš bo tisti/tista, ki prvi pride k nam - ki si nas izbere". V tej trditvi se preprosto skriva preveč "pasti", da bi lahko držala.

......svetlomoder pes/ hellblau ......


......temnomoder pes / dunkelblau ......


......temnozelena psica / dunkelgruen ......


......svetlozelena psica / hellgruen ......


......rdeč pes / rot ......


......pinky psica / pinky ......


......rumen pes / gelb ......



5 tednov / 5 Wochen

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.