GermanZačetna stran




22.03.2012

Prosta še dva mladička

Imamo še dva prosta mladička!

Vse, ki vas zanima, se lahko javite na 041 44 50 10 ali 041 49 80 40.
Kar nenavadno dolgo se nisem mogla spraviti k pisanju! Skoraj predolgo, saj vas vendarle zanima, kako smo in če je vse o.k.

Malčki so vsi o.k. - vsak dan "hočejo več"...njihova radovednost raste iz dneva v dan. Sedaj imajo že dve ločeni ogradi: poleg tavelike na vrtu še nekoliko manjšo pred hišo, kjer so zgodaj zjutraj. Takrat je v naši ulici promet, saj ob šestih, ko jo malčki prihlačajo skozi hodnik na vrt, naši sovaščani že odhajajo v službe. Jutri pridejo celo smetarji! In tako je to za njih vsako jutro malce nova izkušnja. In danes so na poti nazaj smeli prikolobajsati v našo kuhinjo in jedilnico. Kot kaže vreme za nedeljo, pa bomo šli dopoldan z avtom malo na izlet in se nato zabavali pod našo pokrito teraso.
Večkrat smo v minulih dneh na obisku imeli dva "pasja baby-siterja": mamino psičko Boni in sosedovega Bobija. V soboto prideta še dve - tokrat novi pasji varuški. In poleg sosedovega Bobija pridejo seveda še sosedovi otroci.

Prejšnji vikend smo pri nas imeli obisk od zelo daleč: za en dan vožnje, kot sta povedali obiskovalki. K nam sta prišli gospa Martine - dolgoletna vzrediteljica hovawartov iz Francije kot spremljevalka in Malanie - ena od bodočih lastnic enega naših malih "grofov". Prva je bila kot poznavalka dejansko zelo navdušena nad tem kar je videla in druga vsa vesela in zadovoljna nad tem, kar je pri nas našla. In jaz: jaz sem se ob vsem pošteno nahladila ter zbolela in med tednom me je kuhala vročina, da ne pomnim več takšne.

Še vedno pa mi v glavi "odmeva" ponedeljkov pogovor, ki sem ga imela z zelo resnimi in predvsem prijetnimi bodočimi lastniki enega naših mladičkov, ki to niso več. Resno se namreč zamislim: kdo sploh kupuje danes hovawarta??? No, pravzaprav ZAKAJ? In zakaj hovawarta, ki ni povsem enostaven pes, ki spada med t.i. službene pasme in ki ni najbolj primeren za začetnike - in če že, potem samo ustrezen značaj mladiča (torej ne vsak mladič!).

Saj vem - vsi, ki prebirate mojo spletno stran - logično presrfate in googlate levo in desno ter gol in dol po spletu! In do tega imate vsi vso pravico.
Pa vendar: ali ste zares prepričani, da vse kar preberete...kar nekdo, ki je morda prvič lastnik in pozna samo svojega psa/psico...ali samo nekdo, ki nekoga pozna, ki ima psa ali psico...piše o pasmi hovawart tudi VERODOSTOJNO?? Če ste, potem...potem prosim lepo - pustite nas pri miru.

Ker mi/jaz smo v tem primeru za vas "drug svet"...kupite si psa/psico kar preko spleta in preko spleta jo/ga še socializirajte in vzgojite in izšolajte - če se vam zdi!!! Ah, ja in seveda: še sterilizirajte ali kastrirajte brž svojega kosmatinca...ker boste le tako imeli idealnega psa/psico! In izogibajte se rentgenov ter surove hrane, saj prvo škodi zdravju in drugo povzroča agresijo. In res vsi tisti, ki tako razmišljate: hovawart res ni prava pasma za vas.

In poleg tega vam vsem, ki menite, da s sterilizirano psico ali pa s kastriranim samcem lahko lažje obvladate pasji svet in da je posledično manj odgovorno življenje z njo/njim - da si prav zares NE ZASLUŽITE zvestega in vdanega prijatelja - edinega, ki si ga lahko kupimo - torej psa!!!

Kaj zares ni še nihče pomislil...da je kriv lastnik? Lastnik, ki je precenil svoje zmožnosti, kriv in odgovoren, da je samec manj poslušen??? Ali so pač krivi samci?
In seveda, da ne omenjam idej o tem, da so samci težje obvladljivi in samice manjše in bolj ubogljive! Več takšnih "neumnosti" sem poslušala v tednu, ki je minil...Bi dala le nasvet vsem tistim, ki bodo letos še imeli svoje hovawartke na paritvah: sparite tako, da se bodo skotile samo psice!!!

Saj ne morem verjet, da sem res to napisala!? A sem pošteno jezna in zelo razočarana! Ker, da bi psi imeli kakšno slabo lastnost - tega nikoli niste in ne boste slišali iz mojih ust!!! Hovawarti so predvsem psi specifičnih lastnosti in jaz v svojih izkušnjah ne doma s svojimi in niti v tujini na specializiranih seminarjih in niti v literaturi o hovawartih nikoli nisem zasledila kaj takega! To kategorično zavračam. Psi - hovawarti pa še posebej ne - res niso krivi, če so njihovi lastniki neizkušeni...neprimerni...vsak pes/psica katere koli pasme bo za svojega lastnika in okolico prava mora, če ga lastnik ni sposoben vzgojiti! In zato ima potem slabe lastnosti pes??? Ubogi, ubogi psi!

A v življenju je pač tako, da vse običajno pokvarimo ljudje...krivdo pa spretno prevalimo na druge...tudi na pse, če na gre drugače in če nam tako ustreza.

Jaz še vedno zatrdno menim, da je za življenjskega kosmatega prijatelja enostavneje imeti samca kakor samico. Iz svojih izkušenj z dvema samcema tudi vem, kako to v praksi izgleda in zakaj je temu tako. S psicami je definitivno drugače in nekoliko bolj zapleteno. Njihov hormonski ustroj se v več tednih odraža tudi v njihovem razpoloženju in obnašanju ter odlakanosti. Tudi njihovo dojemanje okolice ter lastnika samega je nekoliko bolj zapleteno in polno samo njim pritikljivih "zvijač" - vendar ljubitelje psic to niti ne moti. Tisti tudi v sanjah ne pomislijo, da bi svojo psičko - če ravno z njo ne mislijo imeti nikoli naraščaja - hladnokrvno peljali na sterilizacijo le zato, da bodo zmanjšali svojo odgovornost!

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.