GermanZačetna stran




10.04.2012

Ostal je Bingo...

Mladiček Bingo še išče svoj novi dom.

V nedeljo je na 1040 km dolgo pot odšla Brina. Njena lastnica je zgolj zato, da bi Brina postala njena, dejansko prevozila 4 x toliko...

Prvič, ko je prišla pogledat, kako je pri nas (če "fotografije morda ne lažejo") in kakšna je v resnici mamica in kakšni so njeni mladički. Ob tem se seveda samo po sebi postavi vprašanje: "Pa je vredno imeti toliko stroškov, porabiti toliko časa, zgolj zaradi enega mladiča?"
Odgovor na to vprašanje prepuščam bralcem.

Brinina lastnica se mi je javila takoj, ko je izvedela, da je Dex vom Schondratal - torej očka naših mladičkov, paril psičko, ki ji je bila všeč; pa najbrž ne le vizuelno, ampak tudi sicer - našo Carambo (predniki, rezultati na tekmovanjih, opravljeni preizkusi naravnih zasnov v tujini - ki so za vsakega resnega vzreditelja in lastnika mladiča "alfa in omega" in brez tega si dejansko ni moč predstavljati resne in odgovorne vzrejne dejavnosti. Hovawart spada med velike pse, ki po svojem osnovnem poslanstvu "zavračajo" vse kar je tuje in je tudi uradno (FCI) del skupine pasem, ki sodijo med "službene pse" (sem spadajo še: rotweiler, nemški in belgijski ovčar, boxer in še nekateri).

Osebno zagovarjam dokaj stroge pogoje za izpolnjevanje vzrejnih pogojev pri pasmi hovawart in s svojimi psi ( Bellfast in Caramba) redno opravljam preizkuse naravnih zasnov (ki so sestavljeni iz natančnega telesnega pregleda ter testa značaja, kjer se pse/psice sistematično izpostavlja različnim stresnim situacijam, kjer le najboljši ob koncu test pozitivno opravijo in pridobijo "zeleno luč" za vzrejne aktivnosti).
V matični državi hovawartov - Nemčiji, kakor tudi v sosednji Avstriji so vsi trije nivoji tovrstnih testov nekaj samoumevnega za vse tiste, ki menijo, da imajo željo s svojimi samci ali samicami ob ostalih izpolnjenih pogojih pozitivno prispevati pri razvoju pasme hovawart.
Pogoji so vse prej kot enostavni in mnogim jih ne uspe izpolniti...

S paritvijo, ki smo jo imeli z našo Carambo smo šli celo "korak dlje" in oče naših mladičkov ima kot eden prvih (in še vedno eden izmed redkih hovawartov v Nemčiji) z odliko opravljen nov, še bolj zahteven značajski test (ki je uradno v veljavi z 1.1.2012; v Avstriji bodo novo testiranje pričeli izvajati predvidoma s 1.1.2013).

In najbrž je bil to zelo verjetno eden od razlogov, ki so lastnico male Brine vodili na dolgi poti do njene psičke.
Vsi ostali lastniki Carambinih mladičkov so bili z mano v stikih že mnogo prej in o teh podrobnostih niso niti vedeli...na koncu koncev je bila cena mladičkov pri nas ista kot je po vsej Sloveniji.

V tem trenutki pa seveda mnogim na ljubo - ali neljubo - bincnem v temo, ki bo bodočim lastnikom pasme hovawart morda nekoč vendar le razumljiva: da ni vseeno kaj in kje kupiš...da je nakup sam izredna odgovornost in da je dobro ločiti pleve oz. seme. To so zgolj stari pregovori, ki v modernem času včasih izzvenijo.

Absolutno pa je največja odgovornost vzreja sama!
Kaj vzrejamo, za koga vzrejamo in kdo nam daje pravico soditi o kvaliteti vzreje in vzrejnih partnerjev, so načeloma zelo neprijetna vprašanja.
Pravi odgovor na njih nam lahko dajo le zavestni lastniki mladih psov/psic pasme hovawart, ki svoje psi/psice pripeljejo na uradne značajske teste za pasmo. Šele tam dobimo vsi skupaj "črno na belem" odgovore na omenjena vprašanja.
Najbližje nam je udeležba na tovrstnih testih možna v Avstriji...
Slovenija je žal premajhna in pasma nima niti svojega pasemskega kluba.

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.