GermanZačetna stran




03.12.2012

C - leglo " grofje Celjski"

Včeraj, na 1. Adventno nedeljo popoldan so se skotili mali hovi-korenjaki!!!

Gestern, 2 Tage vor den Wurftermin sind die Welpen angekommen!!!

Since yesterday afternoon we have 9 puppies!!!
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Če malo strnem kaj se je dogajalo včeraj, potem pritiče da zapišem:

že od petka popoldan je vse nakazovalo na to, da bo tokratna kotitev prej, kakor se je smelo pričakovati (psičke kotijo običajno 63.dan po paritvi; razen eventuelno prej, med drugim npr. v kolikor je mladičkov nadpovprečno več ali so nadpovprečno krepki). Carambin trebušček je že pred koncem 8. tedna bil isto zajeten kakor pri prejšnji kotitvi le dan pred samo kotitvijo. Zato sva z Dušanom izmenoma dežurala podnevi in ponočli. Od petka zvečer naprej pa sem vsa dežurstva prevzela jaz. In v nedeljo ob treh popoldan opazim prvi drezljaj preko njenega trupa...torej, se je bližal čas. Psička je zjutraj že zelo malo jedla, kar je za njo povsem netipično. In se je res začelo!


1. Adventna nedelja dopoldan

Mladički so prihajali v povprečju vsako uro; vmes sva si obe odpočili in novoskoteni malček je v vmesnem času bil dobro oskrbljen pri "mlečnem baru" . Ko so najnujnejša mamina opravila bila zaključena, sem malega cmokača vzela v roke še jaz. Predvsem zato, da sem ga/jo označila in ugotovila barvo in spol ter seveda težo. Vsak je dobil majčken barvni trakec okoli vratu, da jih ločimo. Imen trenutno še nimajo in o tem bomo razmišljali v naslednjih dneh.

Prav za vsakega izmed njih se je mamica morala pošteno potruditi in v primerjavi s prejšnjič je bilo težje. Tudi statistično gledano so tokrat v povprečju bili mladički krepkejši in z 80 g višjo kotitveno težo pri posamezniku. In šele, ko je vsega konec, sme vzreditelj pravzaprav pomisliti, kakšen "božji dar" je en tak dogodek, kadar poteka naravno in brez posegov/pomoči veterinarja. Sicer sva z našo veterinarko, dr. vet. Petro Jagodič, bili vseskozi v navezi in s tega mesta se ji lepo in iskreno zahvaljujem za vsako pomirjujočo besedo in nasvet. Za tisto samozavest in mirnost, ki jo lahko ob takšnih dogodkih imaš le, kadar veš, da ti bo nekdo v hipu priskočil na pomoč, če bo potrebno. Hvala ga. Petra!!!

Malčki so cmokali in vlekli mamine seske da je bilo veselje. Na momente bi lahko celo pomislili, le morda nismo dobili 9 malih muckov? Oni so vsi po vrsti ob sesanju zadovoljno stokali in po "mačje" prepevali, mljackali ali samo trdno obcucali sesek in ob tem spuščali vsemogoče glasove in hkrati še spali! In kar na lepem so njihovi repki v ritmu oživeli in mljackanje je dobilo ritem!!! Mali repki so se dvignili in cmokanje je bilo še hitrejše...kot bi v baru "pri šanku" točili v potokih. Ej...so posrečeni in ljubki!

A poleg tega so tudi že prav velike skrbi: ali mamica dovolj je in zakaj nima tako velikega apetita kakor prej...in kaj in koliko vse mora jesti, da bo vse v redu z njo in še in še! In še.

Pa če še dodam kakšno o spolu in barvi našega C - naraščaja: po tihem smo verjeli, da bo barvni razpored podoben dobljenemu. Vendar, povsem 100 % pa nismo bili. Naš ata - Ecco vom Tyrolsberg "zna" vse barve! (ima že potomce v vseh treh barvah; tudi v enem leglu) in naša mama...hmm bi teoretično tudi lahko...ampak ostanemo samo pri teoretično. Praktično pa je zagotovo tako, da bodo naši malčki, ko bodo zrasli in če bodo zares primerni in vredni ter zdravi, bodo zanimivi vzrejni partnerji! Barvno zagotovo.

Meni osebno se je izpolnila velika želja...saj vedno, ko si jaz izbiram mladička zase, jih imam 5 na voljo. Tako je bilo pri Bellfastu, isto je bilo pri Carambi in sedaj pri mali "carambini" se je še v tretje zgodilo, da je mladičkov tistega spola, ki ga iščem jaz, pet! No, pa je bil Miklavž, kar se mene tiče, letos že pri nas. wink


In kako so se skotili:

N°1 - 15.50 ................ pes/male............570g - črn z oznakami / black & tan
N°2 - 16.05 ................ psica/female.......530g - črna / black
N°3 - 17.45 ................ psica/female.......500g - črna / black
N°4 - 19.10 ................ psica/female.......480g - črna z oznakami / black & tan / black
N°5 - 19.35 ................ psica/female.......540g - črna / black
N°6 - 19.44 ................ pes/male............505g - črn z oznakami / black & tan
N°7 - 19.50 ................ psica/female.......530g - črna z oznakami / black & tan / black
N°8 - 21.50 ................ pes/male............580g - črn / black
N°9 - 23.00 ................ pes/male............560g - črn / black

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.