GermanZačetna stran




02.07.2013

Ko bi nam enkrat le ne bi bilo treba več v tujino ...

Šli smo na NZB v Avstrijo!


Od leve: Sfinga in Matic, Breda in Blisk, Kruno in Bori ter Lana in Bellfast
Že od samega začetka sva z Dušanm kot vzreditelja čutila odgovornost, da sva v rednem stiku z lastniki mladičev, ki so odšli od nas.

Še posebej zame, kot sodnico pasme hovawart, pa je eno področje te odgovornosti, prav posebej pomembno: kontrolirane in kvalitetne vzreje psov namreč ni brez "NZB"...

NZB je krajšava za nemško besedo Nachzuchtbeuerteilung in pomeni v bistvu Predstavitev potomstva oz. je prireditev, ki ima več pomenov. Tako za vsakega lastnika posebej, kot za lastnike obeh pasjih staršev in lastnike vsega pasjega sorodstva in predvsem za razvoj pasme in za Vzrejo/ohranitev pasme hovawart.
Prireditev sama je revijalne narave in ni ne "razstava" in ne "tekmovanje". Poteka v sproščenem ozračju in se v vsaki situaciji za mladega psa in njegovega lastnika konča pozitivno.

V tujini je že vrsto let (več desetletij) običaj, da se na ta dan zbere cela pasja družina: ata, mama in vsi njuni otroci. Vzrejni sodnik v 20-30 minutah, ki jih porabi za enega psa in njegovega lastnika zelo natančno preveri telesno stanje ter ga ovrednosti po natančno pripravljenem protokolu (in prav to omogoča skrbno spremljanje razvoja pasme) in nato še osnovne značajske lastnosti kot so: odzivanje psa na obsežen telesni pregled (ki je do neke mere tudi poseganje v psihično bit psa), odzivanje na skupino tujcev, reakcije na optične in akustične vplive iz okolja ter plenski nagon, ki se preveri s pomočjo igre z lastnikom in igre z t.i. markerjem; prvič z domačo najljubšo igračo in nato še z tujo - t.i. klobaso iz jute.
Vsak lastnik ob tej situacijah morda celo prvič uvidi da ima njegov mlad pes s čim konflikt in ga bo potrebno v prihodnje temeljito razrešiti, da kasneje ne bo težav. Drugi preprosto dobi potrditev, da je do sedaj socializacija njegovega mladega psa potekala optimalno in se zato skupaj odlično znajdeta v katerikoli neznani situaciji na katerem koli neznanem kraju.

Glede na to, da vzrejni sodnik (t.i. Körmeister) vsakemu nameni veliko časa in ob koncu celotno družino povzeto pokomentira, je udeležba na takšni prireditvi, tudi za nas, ki nismo člani Avstrijskega hovawart kluba, izjemno ugodna. Stane namreč le 25 €. O vsem dobi pes uradni zaznamek v rodovnik in pisno potrdilo/prej omenjeni Protokol na dveh straneh, ki je uraden dokument, priznan s strani FCI.

Edino kar v vseh teh letih, odkar hovawarte vzrejamo tudi v Sloveniji, malce žalosti je, da česa podobnega še ne moremo imeti pri nas.

V upanju, da naslednjim generacijam vendrle ne bo treba tako daleč, kot smo mi na tisti vroč sobotni dan, želim vsem lastnikom (pa tudi vzrediteljem) hovawartov čim večjo udeležbo na tovrstnih prireditvah. Predvsem so koristne, poučne in dobronamerne. Navsezadnje tudi naših psov ne bi bilo, če bi naši predhodniki ne bili zavzeti in osveščeni lastniki, ki so svoje pse (torej naše prednike) pripeljali na tovrstne prireditve...in brez tega bi pasma hovawart ne bila tako zdrava in ohranjena v takšnem stanju kot je danes.

Torej je udeležba na takšni prireditvi vsekakor tudi dejanje osveščenosti vseh nas: lastnikov in vzrediteljev. Le od nas samih bo v naslednjih letih odvisno v kolikšni meri bomo zanamcem ohranili pasmo, ki jo imamo tako zelo radi...


Mi smo tisti dan pridobili veliko spoznanj, in kljub nekaj kritikam smo ob odhodu imeli na široko nasmejana usta! Ja, seveda smo domov odpeljali najlepše in najboljše - kako pa bi sploh lahko bilo drugače.

nazaj


Content Management Powered by CuteNews

 

 

aktualno hovawart mi o nas naši psi razstave šolanje galerija kontakt hovi artikli pasja ležišča

2005 - 2013 © hovawart.si. Vse pravice pridržane.